- In de tien jaar dat de Amerikaanse Beth Windsor werkte als stewardess, deed ze veel ervaring op met reishacks.
- In een bijdrage voor Insider deelt ze negen gouden tips.
- Ze gaat onder meer in op reizen met een koffer, als je gaat vliegen.
- Lees ook: 6 tips voor het scoren van een voordelig vliegticket – dit is het beste moment om te boeken
Ik heb 10 jaar als stewardess gewerkt. Zelfs nadat ik mijn baan had opgezegd, bleef ik rondreizen en ben ik in totaal in 74 landen geweest.
Tijdens mijn reizen, zowel voor werk als in mijn vrije tijd, heb ik het een en ander geleerd over hoe je reizen zo makkelijk en aangenaam mogelijk kunt maken.
Hier zijn 9 tips die ik als stewardess leerde en nog steeds gebruik:
1) Blijf wakker op de dag dat je aankomt in een nieuwe tijdzone
Na een nachtvlucht ben ik altijd geneigd om meteen in mijn hotelbed te duiken. Maar het is beter om wakker te blijven.
Vroeger had ik de regel dat ik een kort dutje mocht doen als ik in de ochtend landde, maar als ik in de middag aankwam, dwong ik mezelf op te blijven tot de avond.
De eerste dag doorhalen tot bedtijd helpt je te wennen aan de nieuwe tijdzone. Het zorgt ervoor dat je de best mogelijke nachtrust krijgt en je een jetlag zo snel mogelijk zal overwinnen.
Als het na de eerste dag tijd is om richting bed te gaan, zet dan wel een wekker zodat je niet de hele ochtend door slaapt.
2) Kies voor alleen handbagage
Foto: Europa Press News / Contributor / Getty Images
Toen ik stewardess was, heb ik me aangeleerd te reizen met alleen handbagage, dus een kleine koffer en een schoudertas.
Door alleen met handbagage te reizen, heb je je spullen altijd bij de hand en is het risico kleiner dat je ineens aan de andere kant van de wereld landt zonder koffer. Reizen met alleen een handbagage betekent ook dat ik niet hoef te wachten bij lange incheckrijen en geen tijd verspil bij de bagageband.
De meeste luchtvaartmaatschappijen staan toe dat passagiers een kleine koffer en een rugzak of handtas meenemen in de cabine, maar het blijft belangrijk om altijd het bagagebeleid te controleren van de maatschappij waarmee je reist voordat je vertrekt.
Als je alleen met handbagage reist, kun je ruimte in je tas en kleine koffer vrijmaken door grotere spullen, zoals jassen en laarzen, in het vliegtuig te dragen.
3) Als je toch een koffer incheckt, zorg dan voor een bagagetracker en packing cubes
Trackers en packing cubes zijn onmisbaar voor reizigers die bagage inchecken. Ik zou willen dat er trackers waren, zoals Apple AirTags, toen ik nog stewardess was. Je kunt ze gemakkelijk in je koffer stoppen en zo zoekgeraakte bagage opsporen.
Packing cubes zijn echt een uitkomst als ik veel spullen mee moet nemen. Hiermee verdeel je je spullen in aparte vakken en zo helpen ze je de koffer georganiseerd te houden. Als je een bepaald voorwerp in je koffer zoekt, bespaart deze oplossing je veel tijd.
4) Stop een schoen in je hotelkluis om waardevolle spullen niet te vergeten
Een hotel verlaten en je realiseren dat je je meest waardevolle en belangrijke bezittingen in de kluis hebt laten liggen, is verschrikkelijk.
Ik heb een eenvoudige oplossing om deze fout te voorkomen. Als je al je spullen en documenten in de hotelkluis legt, stop er dan ook een van je schoenen in - bij voorkeur een die je op de dag van vertrek zult dragen.
Je gaat waarschijnlijk niet met één schoen het hotel uit, dus de truc is een goede manier om ervoor te zorgen dat je niet vergeet de kluis te legen voordat je vertrekt.
Dit was het eerste advies dat een ander bemanningslid me gaf toen ik stewardess werd. Ik vond het zo'n slimme tip dat ik 'm in de loop der jaren met talloze andere crewleden en vliegtuigpassagiers heb gedeeld.
5) Check de last-minute chartervluchten - ze kunnen minder duur zijn dan je denkt
Foto: Shutterstock/Mikhail Starodubov
Privé vliegen lijkt misschien een extravagante optie (en dat is het meestal ook), maar, afhankelijk van waar je naartoe reist, kan het verrassend voordelig zijn. Vooral als je met een groep vliegt.
Veel maatschappijen bieden charters met korting aan voor last-minute trajecten zonder passagiers. Als een jet gepland staat om naar of van een bestemming te vliegen zonder passagiers, zullen de maatschappijen proberen die kort van tevoren te vullen voor een lagere prijs.
Voordat je je te buiten gaat, is het goed je te beseffen dat privévluchten over het algemeen meer CO2 per passagier uitstoten dan commerciële vluchten, dus als je op zoek bent naar een 'groenere' vlucht, blijf dan commercieel vliegen.
6) Niet alle hotels hebben strijkijzers, maar je kunt ook zonder strijkijzer de kreukels uit je kleren krijgen
Veel hotelkamers hebben geen strijkijzer, wat niet ideaal was toen ik als stewardess mijn uniform kreukvrij moest houden. Om niet te hoeven betalen voor een strijkservice, nam ik een kleine reisstomer mee om kreukels uit kleding te verwijderen.
Als je daar geen ruimte voor hebt, kun je de haardroger in je hotelkamer op de heetste stand zetten en ermee vlak langs je kleren blazen. Je kunt je kleding ook in de badkamer ophangen, de douche op de hoogste temperatuur zetten en de deur 10 minuten dichtdoen. Mijn ervaring is dat de douchestoom de kreukels gladstrijkt.
7) Download een vertaalapp voordat je aankomt op een internationale bestemming
Download voordat je vlucht landt een vertaalapp, zoals Google Translate, die je ook offline kunt gebruiken. Deze tip is me goed van pas gekomen op reizen naar plaatsen waar niet veel Engels wordt gesproken en je mogelijk je data niet kunt gebruiken.
Zelfs als de vertaling niet perfect is, helpt de app om te communiceren.
8) Pak voldoende medicijnen in voor de reis en neem wat extra mee voor noodgevallen
Foto: Tetra Images/Getty Images
Het feit dat je bepaalde medicijnen thuis kunt kopen of op recept kunt verkrijgen, betekent niet dat ze ook gemakkelijk te krijgen zijn als je op reis gaat.
Telkens als ik me voorbereid op een vliegreis, maak ik een basispakket met voldoende medicijnen voor op reis. Ik raad je ook aan om een reservevoorraad mee te nemen voor het geval je wat verliest of de reis langer duurt.
9) Neem rechtstreeks contact op met het hotel om de beste kamerprijs te krijgen
Veel mensen denken dat hotelboekingsplatforms de laagste prijzen bieden, maar dat is niet altijd het geval. Als je in een bepaald hotel wilt verblijven, bel of mail het hotel dan rechtstreeks om te vragen naar een lager tarief.
Ik was verbaasd over het aantal keren dat deze tip voor mij werkte. Soms kreeg ik zelfs een upgrade naar een grotere kamer zonder extra te hoeven betalen.
Reizigers die een goede nachtrust willen, raad ik aan het hotel te bellen en te vragen om een kamer die zich niet dichtbij het zwembad of de bar bevindt.